Ulkomainonnan kasvu on ollut jatkuvaa
Ulkomainonta eli OOH-mainonta (Out Of Home) on ainoa kasvava massamedia 2000-luvullla. 2000-luvun lopun finanssikriisi vaikutti huomattavasti käytettyihin mainoseuroihin eikä Suomessa olla vieläkään palattu ihan euromääräisesti samalle tasolle, kuin ennen talouskriisiä. Ulkomainonta on kuitenkin verkkomainonnan ohella ollut harvoja voittajia ja kasvattanut omaa osuuttaan joka vuosi. Ulkomainonta oli vuonna 2019 suurin kasvaja mediaryhmäjaottelussa kasvaen huikeat 19,2%. Ulkomainonnan kasvuun on vaikuttanut osittain digitalisaatio, mutta nousuun vaikuttaa oleellisesti myös se, että markkinointipäättäjät ovat huomanneet ulkomainonnan tehokkuuden.
Ulkomainonta on tehokasta
Ulkomainonnan tehokkuus johtuu useista seikoista, mutta oleellisin niistä lienee, ettei sitä pysty estämään, laittamaan pois päältä ja se on muutenkin hankalammin jätettävissä täysin huomiotta. Ulkomainontaa ei kuitenkaan koeta ärsyttäväksi tai häiritseväksi samalla tavalla kuin monet muut mediat. Jokainen on varmasti elämässään vaihtanut kanavaa mainostauon alkaessa, sulkenut pop-up -bannerin pois näytöltä, selannut lehden mainossivujen ohi tai skipannut pre-roll -mainoksen videon alussa heti kun mahdollista. Ulkomainonta on ja näkyy siellä missä ihmiset liikkuvat ja samalla ihmisillä on hetki myös aikaa sisäistää mainos – omaan tahtiin ja rauhassa, pakottamatta. Ulkomainonnan tavoittavuus ja toistokerrat ovat omilla luvuillaan, sillä ihmiset altistuvat ulkomainonnalle useita kertoja päivässä. Ulkomainonnan viikkotavoittavuus onkin vuonna 2019 ollut 97 %, joka on käytännössä sama, kuin verkkomainonnan tavoittavuus.
Ulkomainonta on ainoa kasvava massamedia
Ulkomainonnan kasvua on myös vauhdittanut televisio-, radio- ja lehtimainonnan murrokset. Uudet kuluttajasukupolvet eivät ole löytäneet sanomalehtiä, radion kuuntelu on siirtynyt yhä vahvemmin podcastien ja radiolähetysten koosteiden kuunteluun verkossa eikä monissa talouksissa ole televisiota nykyään ollenkaan.
Joillekin mainostajista tämä voi olla hyödyllinenkin asia, sillä esimerkiksi lehtimainonta on mahdollistanut kapeamman kohderyhmän tavoittamisen lukijaprofiilien kaventuessa entisestään. Valitettavasti kuitenkaan useimmiten hinnat eivät ole laskeneet samassa mitassa, mitä levikit ja lukijamäärät laskeneet. Ulkomainonta onkin tänä päivänä ainoa kasvava massamedia ja sen hintataso on pysytellyt varsin maltillisena verrattuna kaikkiin etuihin mitä sillä on tarjota mainostajalle.
Enemmän vastinetta mainoseuroille ulkomainonnan avulla
Digitalisaation johdosta verkkomainonnasta on tullut yrityksille käytännössä välttämättömyys pystyäkseen kilpailemaan saman alan yritysten kanssa. Verkkomainonnan jättiläiset Facebook ja Google ovat painaneet mainonnan hintoja alhaisemmiksi massiivisten skaalaetujensa avulla, joiden myötä iso osa mainostajista lähes pakotettuja ostamaan mediatilaa niiltä. Mitään niiltä pois ottamatta, täytyy silti sanoa, että kyseiset mediat ja netti ylipäätään on kyllästetty niin täyteen mainoksia, että suurimmalle osalle ihmisiä kehittyy ajan myötä bannerisokeus, eikä mainontaa edes huomata enää yhtä tarkasti.
Jos siis yrityksellä on halua erottua massasta ja mainonnan ähkystä on sen näyttävä myös massamedioissa. Moderni markkinoija osaakin suunnitella markkinointitoimenpiteet niin, että monikanavaisen mainonnan eri osa-alueet tukevat toisiaan. Markkinointia pitäisi suunnitella kokonaisuutena eikä erotella esimerkiksi ulkomainontaa ja digimainontaa toisistaan liian karkeasti.
Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään ulkomainonnan ja monikanavaisen markkinoinnin suunnittelussa sekä sparraavat ideoita kanssasi. Älä epäröi ottaa yhteyttä ja kysyä lisää
Puh. 010 319 2040